Geschiedenis
Print pageSend page

De eerste activiteiten van Saint-Gobain in het buitenland betroffen de bouw van een glasfabriek in Mannheim, Duitsland, in het jaar 1853. Hier en ook in andere landen van de wereld trad Saint-Gobain destijds voor het eerst op als grote glasproducent.

Met productie van isolatiematerialen en versterkende glasvezels werd in 1930 begonnen. De overige activiteiten van de Groep in de regio werden vanaf 1971 uitgebreid door middel van de aankoop van toonaangevende bedrijven en grote investeringen.

Sinds juli 2012 vertegenwoordigt de Delegatie voor Midden-Europa 5 landen: Duitsland, Oostenrijk, BelgiŽ, Nederland en Luxemburg.
 

Geschiedenis Duitsland / Oostenrijk / Benelux


De belangrijkste historische feiten

1853 – Saint-Gobain is door de gemeenschappelijke exploitatie van een spiegelglasfabriek in Mannheim voor het eerst in Duitsland vertegenwoordigd.

1857 – De Groep verwerft de in Stolberg gevestigde Aachener Spiegelmanufaktur AG.

1858 – Saint-Quirin en Saint-Gobain fuseren tot de "Sociťtť Anonyme des Manufactures des Glaces et Produits Chimiques de Saint-Gobain, Chauny & Cirey".

1887 Ė Eerste glasfabriek in Auvelais, BelgiŽ.

1904 Ė Aankoop van een glasverwerkingsbedrijf in Nederland.

1905 – Acquisition of glassworks in Herzogenrath near Aachen.top

1920 – Saint-Gobain opent een hoofdkantoor in Duitsland met zetel in Aken, dat de Duitse filialen en de deelnemingen van Saint-Gobain in glasfabrieken in TsjechiŽ, RoemeniŽ, Polen en Hongarije coŲrdineert.

1927 – Saint-Gobain presenteert het veiligheidsglas SECURIT.

1930 – Begin van de productie van versterkende vezels. In Duitsland wordt de afdeling F-Glas opgericht. Saint-Gobain verwerft een aandeel van 50% in het bedrijf Glaswatte GmbH Bergisch-Gladbach.

1937 – Oprichting van het distributiekantoor "Isover-bel" voor isolatiematerialen in BelgiŽ.

1960 – Introductie van het TEL-proces in Bergisch-Gladbach.

1961 – Eerste productie voor Isover in Etten-Leur.

1966 – Eerste Duitse floatinstallatie in Porz.

1970-1980  – Uitbreiding van de bedrijfsgroep in Duitsland met de activiteiten gietstalen buizen (HalbergerhŁtte), isolatiematerialen (GrŁnzweig + Hartmann) en verpakkingen (GlashŁttenwerke Kipfenberg).

1990 – Saint-Gobain ontsluit verdere markten: slijp- en schuurmiddelen, keramische stoffen en kunststoffen (door de overname van de wereldwijd opererende Norton-Groep).

1991 – Meerderheidsdeelneming in Saint-Gobain Oberland, glazen verpakkingen. top

1992 – Overname van Flachglas Torgau GmbH inclusief filialen.

1996 – Oprichting van de Delegatie voor Duitsland en Midden-Europa.
Aankoop van Poliet in Frankrijk en hierdoor toetreding tot de branche industriŽle mortels door Terranova.

1999 – Aankoop van het AnnaWerk, productie van vuurvaste materialen

2000 – Overname van de vooraanstaande bouwstofhandelaar Raab Karcher in Duitsland met filialen in Nederland, TsjechiŽ en Hongarije. Toetreding tot de bouwvakhandel.

2001 – Aankoop van Keramundo, vooraanstaande tegelhandelaar in Duitsland.

2005 – Overname van de Hornstein Glastextil, een Oostenrijkse producent van glasvezeltapijten. Aankoop van de British Plaster Board (BPB), die door Rigips resp. Gyproc en BPB Formula in de regio zijn vertegenwoordigd. De activiteit Gips ontstaat binnen de Divisie Bouw- en constructiematerialen.

2006 – Begin van de productie van dieselpartikelfilters bij SGIK RŲdental. Aankoop van de bouwvakhandels Galvano en Van Keulen in Nederland.

2007 – Oprichting van AVANCIS GmbH. Een joint-venture tussen de Divisie Vlakglas (Saint-Gobain Vitrage) en Shell (Shell Erneuerbare Energien GmbH), die in 2008 beginnen met de productie van een nieuwe generatie zonnenpanelen.

2008 – Aankoop van MAXIT. Saint-Gobain verdubbelt de omvang van de activiteiten op het gebied van industriŽle mortels. Maxit behoort tot de grootste producenten hiervan. Het bedrijf verhoogt in 2007 zijn omzet met 8,2 % naar 1.338 miljoen euro en heeft 5.130 medewerkers in dienst.

2009 – Overname van de Shell-deelneming in Avancis. Deelneming van 100% in de productie en verkoop van fotovoltaÔsche modules in Torgau.

2011 Ė Aankoop van Solar Gard. Saint-Gobain koopt de Business Unit Solar Gard van de Belgische Bekaert Groep. Solar Gard is gespecialiseerd in de productie van hightech folies, die onder andere in de solarsector en voor voertuigbeglazing worden gebruikt.

Join the conversation
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Google+
  • Xing
  • Kununu