News - Details
Page backPrint pageSend page

19.11.2015 - Saint-Gobain onderscheidt drie startups in de NOVA Innovation Competition 2015

In het kader van deze door de Saint-Gobain-afdeling External Venturing georganiseerde wedstrijd worden startups onderscheiden die uiterst innovatieve producten en oplossingen op het gebied van bouwmaterialen, energie-efficiŽntie, cleantech, geÔntegreerde verlichtingssystemen, bouwdiensten alsmede innovatieve materialen en technologieŽn aanbieden.

De zoektocht naar de meest innovatieve startups vond gedurende een geheel jaar plaats en eindigde met de grote finale van de NOVA Innovation Competition. De acht finalisten werden geselecteerd uit in totaal 270 inzendingen, afkomstig uit 37 verschillende landen van zes continenten. De finalisten prestenteren hun innovaties in de vorm van een ďfast pitchĒ voor een gerenommeerde jury, bestaande uit vooraanstaande actoren van Saint-Gobain op de gebieden internationale bedrijfsvoering, bedrijfsstategie, marketing alsmede research & development. Na intensief beraad van de jury werden de resultaten in het kader van de Greenbuild International Conference & Expo bekendgemaakt door John Crowe, senior vice president van de Compagnie de Saint-Gobain, algemeen gedelegeerde voor Noord-Amerika alsmede president en CEO van de CertainTeed Corporation, en Didier Roux, vice president R&D en innovaties bij Saint-Gobain. Voor de ogen van talrijke toeschouwers en in aanwezigheid van Roger Platt, president van de U.S. Green Building Council, werden de prijzen aan de winnaars uitgereikt.

10x Technology en Ecovatice Design behaalden de gedeelde eerste plaats van de NOVA Innovation Competition. Beide bedrijven ontvangen $37.500 (ca. 47.000 Ä).

10x Technology (Illinois, Verenigde Staten) heeft een fabricageplatform ontwikkeld waarmee basismaterialen in micro- en nanogestructureerde producten worden veranderd. Het roll-to-roll proces maakt gebruik van polymeren, metalen en keramiek om high-end producten te verkrijgen die op grond van de onderscheidende eigenschappen van de oppervlaktestructuur kunnen worden toegepast in de sectoren energie, elektronica, transport, defensie, habitat alsmede in de medische sector. De in 2004 opgerichte Amerikaanse startup zoekt samen met zijn klanten voortdurend naar nieuwe potentiŽle toepassingen en heeft talrijke microgestructureerde producten in zijn portfolio, waaronder optische lenzen, systemen voor medicijnafgifte, microfluÔdische systemen voor medische diagnostiek en filmlagen die, wanneer ze op ramen worden aangebracht, voor meer daglicht kunnen zorgen in tertiaire gebouwen zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen. ďWij zijn vernieuwers op het gebied van de fabricageĒ, aldus Robert Pricone, CEO van 10x Technology. ďHet winnen van deze wedstrijd geeft ons de bekendheid die wij nodig hebben om 10x Technology uit te bouwen tot een globale organisatie die continu verder werkt aan de verbetering van ons levenĒ.

Ecovative Design (New York, Verenigde Staten) creŽert innovatieve biocomposieten van agrarische bijproducten en champignonmycelium Ė een filamenteus weefsel dat als lijm fungeert. Ecovative Design introduceert een LCA-geverifieerd, milieuvriendelijk proces waarbij geen gebruik wordt gemaakt van aardolie, chemicaliŽn of giftige harsen, maar van hernieuwbare en goedkope ruwe materialen. De productserie van Ecovative omvat schuimen en harde producten die voor de fabricage van beschermende verpakkingen, meubels en isolatiemateriaal worden gebruikt. Doordat mycelium tevens uit chitine bestaat (de biopolymeer in krabschalen!), is het van nature zowel water- en brandwerend als thermisch stabiel. Door deze eigenschappen vormt de technologie van Ecovative een geloofwaardig alternatief voor traditioneel schuim en andere synthetische materialen. ďSaint-Gobain viert zijn 350-jarige bedrijfsjubileum, en wij zouden een geheel nieuw materiaalplatform ter beschikking kunnen stellen. Met Saint-Gobains prestige en erkenning en dankzij deze prijs zijn wij in staat om onze technologie verder te ontwikkelen, uit te breiden en te introduceren op een markt die behoefte heeft aan een grootschalige veranderingĒ, legt Gavin McIntyre uit, mede-oprichter en hoofdwetenschaper van Ecovative Design.

De derde plaats met een prijzengeld ter hoogte van $15,000 (ca. 14.000 Ä) ging naar U.S. Bionics.

U.S, Bionics (CaliforniŽ, Verenigde Staten) ontwerpt door robots aangedreven exoskelatons voor de medische en industriŽle sector. Op de industriŽle markt assisteren deze exoskelatons, oftwel robotsystemen, personeel bij het uitvoeren van repititieve taken. De spierspanning die wordt ervaren door de mensen die de exoskelatons dragen, wordt hierbij aanzienlijk verminderd. Omdat het risico op aandoeningen aan het bewegingsapparaat wordt gereduceerd, helpen de exoskeletons van U.S. Bionics bedrijven om aanzienlijke kosten te besparen, terwijl tegelijkertijd de productiviteit en de kwaliteit van het leven van het personeel wordt verhoogd. Deze Amerikaanse startup die in 2013 is opgericht, presenteert aldus voordelige, ergonomische en zeer gevanceerde exoskeletons die in staat zijn om veeleisende omgevingen te weerstaan. Een voorbeeld hiervan is het MAX-exoskeleton (oftewel Modeular Agile eXoskeleton), dat is samengesteld uit drie modules die zowel samen als afzonderlijk kunnen worden gedragen en bescherming bieden voor de drie ledematen met de meest voorkomende werkgerelateerde klachten: romp, schouders en armen. De exoskeletons zijn eenvoudig om aan te doen en te gebruiken en zijn met name ontwikkeld voor werknemers op bouwplaatsen, in de scheepsbouw, de assemblage, de distrubutie alsmede van bezorgdiensten. ďHet is een onze grote kans om het eerste bedrijf te zijn dat exoskeletons in de industriŽle omgeving introduceert. Ik ben ervan overtuigd dat wij de expertise hebben om personeel te helpen hun productiviteit te verhogen en de kans op lichamelijke aandoeningen te verlagen. Wij denken dat onze producten de manier waarop mensen werken, volledig zal veranderenĒ, aldus Homayoon Kazerooni, medeoprichter en CEO van U.S. Bionics.

Nieuw dit jaar was de ďSaint-Gobain Community AwardĒ, een vierde plaats die werd toegekend aan de startup die in een afstemming door de Saint-Gobain-medewerkers wereldwijd meeste stemmen heeft behaald. Deze award met een prijzengeld van $10.000 (ca. 9.400 Ä) ging eveneens naar U.S. Bionics, zodat het bedrijf naast de derde plaats ook deze onderscheiding in de wacht sleepte.

Bij het selecteren van de finalisten die het tijdens Greenbuild International tegen elkaar zouden moeten opnemen, was ook een panel van externe deskundigen betrokken, onder wie zich onder meer Rick Fedrizzi (VS) bevond, CEO en oprichtingsvoorzitter van de U.S. Green Building Council alsmede CEO van Green Business Certification, Inc.
ďSaint-Gobainís NOVA Innovation Competition is een uitstekend voorbeeld van de wijze waarop bedrijven duurzaamheid als innovatieplatform benuttenĒ, aldus Rick Fedrizzi. ďDe kwaliteit van de ingezonden bijdragen was werkelijk uitmuntend en de verscheidenheid en creativiteit van de ideeŽn is indrukwekkend. Bovendien vormt zowel de wedstrijd zelf als Greenbuild International een prima platform om deze ideeŽn en de wereldwijde potentiŽle meerwaarde ervan aan het publiek te presenteren. Ik wil alle winnaars hartelijk feliciteren en Saint-Gobain bedanken voor deze geweldige finale op de Greenbuild InternationalĒ.

Afgezien van de prijzen hebben de deelnemers aan de NOVA Innovation Competition echter ook de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden met bedrijven van Saint-Gobain aan te gaan, onder meer met als doel om gezamenlijk producten verder te ontwikkelen of samen te werken bij de licentiŽring ervan.

Ą350 jaar lang is Saint-Gobain gegroeid door innovaties, heeft grenzen overwonnen en steeds nieuwe oplossingen bedacht om de wereld waarin wij leven, te veranderen. Vandaag de dag is Saint-Gobain ťťn van de 100 meest innovatieve bedrijven wereldwijd. Juist in dit jubileumsjaar concentreren wij ons op heel speciale wijze op de toekomst. Om die reden verheugen wij ons des te meer om deze veelbelovende startups te onderscheidenĒ, aldus Didier Roux, vice president R&D en innovatie bij Saint-Gobain.

Over SAINT-GOBAIN
In 2015 viert Saint-Gobain zijn 350-jarig bestaan, 350 redenen om vertrouwen in de toekomst te hebben. Op basis van zijn ervaringen en innovatievermogen ontwikkelt, produceert en distribueert Saint-Gobain innovatieve bouwproducten en high-end materialen. Het bedrijf dat wereldleider is op het gebied van het creŽren en inrichten van duurzame leefomgevingen, biedt duurzame oplossingen voor de uitdagingen op de gebieden groei, energiebesparing en milieubescherming. In 2014 behaalde de Saint-Gobain-groep een omzet van 38,3 miljard euro. Saint-Gobain is in 66 landen vertegenwoordigd en heeft 180.000 medewerkers in dienst. Op de website www.saint-gobain.nl en het Twitter-account @saintgobain vindt u meer informatie over Saint-Gobain.


Over NOVA EXTERNAL VENTURING
NOVA External Venturing is een team van Saint-Gobain dat is belast met het identificeren en toetsen van startups. Het doel hiervan is de oprichting van langdurige samenwerkingsverbanden met de activiteiten van de Saint-Gobain-groep, waarvan beide partijen profiteren. In het kader van deze samenwerkingsverbanden worden de capaciteiten van Saint-Gobain op het gebied van R&D, productie en distributie gecombineerd met de nieuwste zakelijke ideeŽn op het gebied van bouw en moderne materialen. Sinds de oprichting in 2006 heeft NOVA meer dan 2900 startups aan een nauwkeurige toetsing onderworpen en meer dan 70 samenwerkingsovereenkomsten ondertekend. Deze coŲperaties kunnen in geheel verschillende vormen plaatsvinden: co-ontwikkelingen, licentie-, productie of distributie-overeenkomsten, deelnemingen of joint ventures. Meer informatie over NOVA External Venturing vindt u onder www.nova-saint-gobain.com.

Perscontact Frankrijk:
Sophie CHEVALLON: + 33 1 47 62 30 48
Susanne TRABITZSCH: + 33 1 47 62 43 25

Perscontact Noord-Amerika:
Dina SILVER POKEDOFF: + 1 61 03 41 70 31

Perscontact Noordelijke en Baltische staten:
Morten STARUP : +45 4212 7581

Perscontact Duitsland, Oostenrijk en Benelux:
Regina DECKER: + 49 24 14 00 20 130

Perscontact Groot-BrittanniŽ:
Richard HALDERTHAY: +44 24 76 56 07 00

Perscontact China:
Nicolas NIE: + 86 21 66 40 88 66

Perscontact Japan:
Maiko YAMAGUCHI: + 81 3 3288 6300

Perscontact BraziliŽ:
Meglen HERREIRA FERRAZ: +55 11 22 467 685

Perscontact Korea:
Sae Rom LEE: +82 2 3706 9071

Images

 

Beschreibung

Dateianzeige

Download

Anzeigen...

  Bild anzeigen  

Speichern...

Bild downloaden

 

Join the conversation
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Google+
  • Xing
  • Kununu